EXPLORERS.DK

Home Om mig Nyheder Gæstebog

Sibirien 2003

Moskva

Dag 5 - 7


hpim0258_tn.jpg

Historisk museum lige udenfor Kreml... en fantastisk flot bygning

Vejen til Moskva er lang, der er i hvert fald langt at køre, så vi var først fremme sent om aftenen. Ydermere tog det os et par timer at finde igennem byen til vores hotel, da det viste sig svært at køre med et dansk kort, når gadeskiltene står på kyrilliske bogstaver.
Selvom vi næsten havde lært det russiske alfabet var det ikke nok, og vi måtte flere gange prøve at spørge lokale, hvilket dog skulle vise sig sværere end først antaget, da de enten flygtede eller ikke kunne ét ord engelsk. En mand vi spurgte ville have penge for at vise os vej, og vi fandt første senere ud af, at han måtte have været én af de mange private taxaer der kører rundt i Moskva. Vi var endnu ikke parate til at betale penge for at finde vores hotel, hvilket vi dog efter et par timers forgæves kørsel ærgrede os over ikke at have gjort da muligheden bød sig.
Da vi endelig fandt hotellet lå det i et temmeligt skummelt kvarter ret langt udenfor Moskva, og det var ikke noget at råbe hurra for. Vi mødte dog fodboldholdet fra FC Bayern Munchen, så helt ringe kan det vel ikke have været. Det mindede mest om 4 Domus Vista bygninger ved siden af hinanden og 100 år ældre.
Heldigvis var der en Metrostation lige ved siden af, så det tog os kun 20 minutter at komme ind til centrum.

hpim0286_tn.jpg

Få vil betvivle, at Moskva er en utrolig flot by, meeen trafikken... ØV !

Moskva er tydeligt mere vestlig end Sankt Petersborg. Befolkningen ligner europæere, både i tøjet og på figuren. I Sankt Petersborg er specielt pigerne meget slanke og flotte. Det har den mere vestlige levestandard ændret på i Moskva. De russiske piger gør dog altid meget ud af dem selv, de er velklædte og går specielt meget op i sko.
Mange af de russere, der har kigget efter os - velsagtens fordi vi ligner et par udprægede turister med kamera om halsen og så videre, har kigget på vores sko. Der ligger også mange skobutikker i både Sankt Petersborg og Moskva og en del af dem forhandler både italienske og spanske sko.

hpim0330_tn.jpg

Et afspærret og mennesketomt Kreml. Hér i øsende regnvejr med Lenins mausoleum i forgrunden

Da vi var ude og se på turistattraktioner første dag, vandrede vi naturligvis direkte mod hovedattraktionen, Kreml og den Røde Plads, som vi dog fandt aflukkede og svært bevogtede. Dette undrede os, men vi tænkte at det måske bare kunne være en helligdag eller lignende.
I stedet besluttede vi at tage på Bådtur på Moskva-floden, hvor vi på vejen dertil mødte den første "dansktalende" siden vi forlod Danmark. Vi stod på gaden og kiggede på kort, da en mand som sad på en pille, spurgte om vi var danskere. Det viste sig, at han havde boet i århus i nogle år og talte gebrokkent dansk. Han vidste desværre ikke hvor båden var.
Da vi endelig fandt den rette kaj, var det vældigt hyggeligt, og vi synes bestemt, at det er en god (og afslappende) måde at se de mange attraktioner, som Moskva har at byde på.

hpim0283_tn.jpg

Moskva fra vandsiden er bestemt pengene værd...

Russerne bruger det desuden også som en slags udflugt, for der var russere med madkurv og vodka, nyforelskede par og grupper af venner og veninder. De fleste drak øl under turen, hvilket var noget der undrede os i starten: Russerne drikker, uanset alder og status, øl på gaden og på alle tider af døgnet - også om morgenen. Overalt på gaderne ligger der kiosker, som sælger alkohol og cigaretter. Vodka drikkes også, men mest hjemme og på restauranterne.
Noget andet russerne indtager meget af, er is og kage, og vi må efter at have smagt begge dele sige at vi forstår dem, det smager fantastisk godt. Hos gadesælgerne kan man både købe normale is indpakket i papir samt nogle færdiglavede vafler som står i papkasser. Dét er de absolut bedste.

Da vi kom tilbage på hotellet om aftenen, hørte vi ved et tilfælde, at der sprunget en bombe i Moskva centrum. Derfor købte vi os en time på nettet, hvor vi kunne læse, at der var sprunget to bomber... den første var samme dag, som vi var taget afsted fra Danmark og den anden var samme dag, som vi sad og læste det. Vi havde været lige ved siden af sprængstedet få timer efter, dog uden at have lagt mærke til noget rigtigt.

hpim0306_tn.jpg

Udsigten fra vores hotel "i Moskva"... 20 minutter fra centrum i Metroen og mildest talt en evighed derfra i bil

Anden dag vi havde i Moskva valgte vi tage ind til Kreml igen. Denne gang var det muligt at komme ind, men vi skulle have en personlig guide af sikkerhedsmæssige årsager og de tog en uhyrlig pris, derfor valgte vi at droppe Kreml. Vi håber på at kunne se det på vejen hjem, da vi kører "lige" forbi Moskva igen.
Kort tid efter vi gik fra Kreml og over imod det fashionable shoppingcenter GUM opdagede vi, at det bestemt ikke kun er i Sankt Petersborg det regner. Regnen stod ned i torve, og vi måtte næsten danse buggy for at undgå at blive ramt af ét af den mange lyn. Heldigvis stoppede det hurtigt igen.

Alt er dyrere i Moskva end det er i Skt. Petersborg. Derfor ærgrede vi os lidt over, at vi ikke købte souvenirs og den slags i Sankt Petersborg - især efter vi havde læst et sted, at i Rusland skal man købe det man vil have, når man ser det... der er en god chance for at man ikke finder det igen.
Det er vi så småt ved at lære nu.

hpim0351_tn.jpg

Hér står Jesper og prøver at finde den rette vej i ét af de underjordiske "paladser" - Metroen

Den aften blev vi i Moskva og gik rundt i byen, foran teatret var der en masse kæmpe billedrammer der blev skubbet rundt om bygningen, på nogle af dem stod en person, mens andre var tomme. Foran pladsen stod der tre dansere, der var ved at lære en trinserie - de var bestemt ikke ret gode.

Vi havde læst om en udemærket traditionel russisk restaurant, der skulle ligge på pladsen, men da vi ikke kunne finde den, gik vi i stedet ind på den første og bedste restaurant, vi rent faktisk kunne finde. Da vi havde sat os og kigget os omkring så vi, at den var superoverfin. Det var vi ikke!!!
Vi havde beskidte hænder og tøj på, men det var alligevel rart med lidt luksus - og det kostede ikke mere end en billig middag i København.

hpim0350_tn.jpg

Aftenforestilling foran teatret i Moskva... en uventet men ganske ekstraordinær oplevelse

Da vi kom ud fra restauranten var den forestilling, vi havde set øvelserne til, gået i gang. Danserne var ikke blevet meget bedre, men med lys og lyd var det ganske imponerende, og det holdt da os bundet et par timer. Helt oppe foran teatret stod et stort kor og sang.

Da vi kom hjem til hotellet spiste vi en af de gode russiske kager og fik en lille "nightcap".
Udover øl og vodka, drikker mange russere også dåser med sprut og sodavand i. Da har endda nogle dåser, hvor der bare står "Alko Alko Alko" hele vejen rundt.