EXPLORERS.DK

Home Om mig Nyheder Gæstebog

Asien 2005/2006

Livet ombord på den Transsibirske Jernbane fortsat

Dag 5. Torsdag d. 07/07-05


Det er underligt, man begynder langsomt at vænne sig til ikke at have noget at lave. Jeg ved ikke, om jeg måske har tendens til at blive lad, men tanken om snart at skulle fra borde tiltaler mig ikke i skrivende stund.

hpim2459_tn.jpg

Sådan vaskede man vinduer på russisk maner!

Denne morgen vågnede jeg tidligt. Jeg hundefrøs, og alligevel tog det mig lang tid, før jeg tog mig sammen til at rejse mig for at tage det ekstra tæppe, jeg vidste lå under sengen. Da jeg endelig kom på benene, var det desværre med den bivirkning at Irina vågnede... når hun nu var vågen, så måtte stakkels Sergej naturligvis også vækkes!
Inden jeg dog faldt i søvn igen, så jeg ud gennem ruden, at det regnede. Og det gjorde det så hele dagen.

hpim2461_tn.jpg

Hér var mit vindue...

Igen sneglede dagen sig afsted, og jeg vågnede først rigtigt kl. 11.51 Moskva-tid, da vi holdt ved Omsk. Jernbanen kører efter Moskva-tid i hele Rusland, uafhængigt af tidszoner. I Omsk var klokken 14.51.
Jeg gik ud på perronen og trak lidt frisk luft - det havde jeg brug for efter at have været "spærret" inde i det, der efterhånden virkede som en uendelighed. I toget må man ikke have vinduerne åbne, da der er et ganske godt aircondition-system, men det betyder at frisk luft til tider kan virke som en mangelvare.

hpim2463_tn.jpg

Hovedbygningen på Omsk station... i trist forfald

Lidt senere gik jeg toget igennem for at finde badefaciliteterne, men der syntes ikke at eksistere sådanne! Så da jeg efterhånden på det kraftigste følte mig klar til et bad, måtte jeg benytte håndvasken på toilettet. Toiletterne var ganske ulækre, men det var nu alligevel en super fornemmelse bagefter.

hpim2466_tn.jpg

Lidt flere indtryk fra Omsk

I togvognen hang en russisk stationsoversigt, med stationer, ankomst- og afgangstider, som jeg efterhånden havde fået decifreret. Jeg så at jeg ville ankomme til Irkutsk, min nuværende destination, klokken 02.33. Jeg havde faktisk slet ikke haft den tanke, at jeg kunne ankomme midt om natten. Hvordan skulle det nu monstro gå med at finde et hotel? Jeg havde jo ikke ligefrem over meget lyst til at rende rundt i Irkutsks gader midt om natten med fuld oppakning på!

hpim2470_tn.jpg

og lidt flere...

Togpersonalet havde i dages anledning antageligvis fundet den eneste, som kunne snakke både russisk og engelsk, en sød ung pige, der hjalp til med at få de tossede ikke russisk snakkende gæster i et imiteret brusebad på et af toiletterne samt at få os til at svare på et russisk spørgeskema om togturen. Det var super hyggeligt endelig at snakke med en russer uden min russiske sprog-guide. Hun hed Karinkika (eller noget i den stil) og kom fra Murmansk. Hun var på ferie og skulle i den forbindelse til Vladivostok for at besøge noget familie. Det var første gang hun var rigtig på ferie... foruden hendes årlige tur til Belarus!?

hpim2472_tn.jpg

Alle ombord?

Jeg havde løbende hørt, at flere af kupéerne var fyldt med danskere, nærmere betegnet jyder, men jeg orkede dem simpelthen ikke. Jeg var ikke kommet hele vejen hertil, for at tale med nogle fedtfornærede bondetampere. Det er skam ikke fordi, jeg ikke kan lide jyder - det kan jeg. Men, de hér snakkede kun om at f.eks. brusebadet, som blev stillet til rådighed for snoldede 50 rubler, var for dyrt... og unødvendigt, da vi jo alligevel allesammen lugtede af det samme. Det skulle lige passe, at de også skulle til Olkholm øen i Bajkal søen.
Nå ja, så undrede de sig også over, at der lå store byer i Rusland... Jeg undredes også, men ikke over byerne!

hpim2478_tn.jpg

Hvor blev toget af?

Ak ve, jeg hader det, men jeg måtte senere tage mine grove ord i mig igen. Jeg faldt alligevel i snak med dem fra nabokupéen, og det viste sig at de var rare og flinke... og ligesom jeg havde været i bad.
De skulle også af toget i Irkutsk, og de var tilmed lidt skarpere end undertegnede. Klokken ville naturligvis(!) være 07.33 lokaltid, når vi kom dertil, så jeg skulle alligevel ikke rende rundt i Irkutsks skumle gader i mørke. Det var godt.

hpim2480_tn.jpg

Hér var mit tog så...

Hen på aftenen kom de ind og spurgte, om vi ikke skulle tage en øl. Den var jeg naturligvis med på, så vi trissede ned i restauranten og bestilte nogle øl. Herefter sad vi og hyggede resten af aftenen. Han var igang med en agro-økonom uddannelse, så vi fik en god snak om landmænd i Danmark, og hun var lige blevet færdig som lærer, hvilket naurligvis ledte til lidt snak om folkeskolen.
Lige pludselig var tiden løbet fra os og restauranten tillod sig at lukke... inden jeg havde fået aftensmad! Så jeg blev i stedet budt på en ketchupmad i deres kupé. Det var ikke en stor kulinarisk oplevelse, men til gengæld ganske hyggeligt.

hpim2482_tn.jpg

Var der blinde passagerer under toget... eller måske noget andet?