EXPLORERS.DK

Home Om mig Nyheder Gæstebog

Asien 2005/2006

Kontrasternes land

Dag 251. Fredag d. 10/03-06


hpim5510_tn.jpg

Gateway of India

Jeg lå og slappede af til fjernsynet på mit alt for dyre hotelværelse på Volga II, der var placeret i centrum af Coloba området af Bombay.
Jeg havde lige været ude og drikke et par velvoksne øl sammen med en skør, skør pensioneret universitetsprofessor. Jeg skulle egentligt have været ude og se en Bollywood film med en tysker ved navn Kris, som jeg havde mødt på båden tilbage fra Elephanta Island, men vi missede hinanden; eller det vil sige jeg sendte en SMS, og da han ringede en time efter, var jeg blevet doven.
I stedet gik jeg ud for at få noget aftensmad, men nåede ikke langt før jeg stødte ind i en ældre herre, der viste sig at være en pensioneret universitetsprofessor. Ved første øjekast virkede han ganske fornuftig og lærd at snakke med, så da han inviterede sig selv til en øl, på min regning naturligvis(!?), tænkte jeg at det da sikkert kunne være en sjov oplevelse.
Han kendte en bar som lå et stykke væk, så vi tog en taxi, og allerede dér begyndte han at vise sit sande ansigt. Han hundsede rundt med den stakkels chauffør, og da jeg betalte beskyldte den gode professor næsten manden for ikke at give mig korrekte byttepenge, trods det ikke var tilfældet. Inde på selve baren var der ikke flere borde, så vi blev nødt til at dele med to andre, hvilket dog ikke varede så længe eftersom professoren atter var på banen; han skældte de to herrer ud over ikke straks at forlade deres bord - og det blev han så ved med, indtil de tog flugten fra denne skøre kugle. Efter lidt øl blev han lettere monotom, men sagde til gengæld blev alting(!) sagt tre gange. Det var dog ikke det værste; med øllene fulgte nogle gratis snacks med, som han genbestilte mange gange. Umiddelbart gættede jeg på at det var fordi, han spyttede størstedelen ud på bordet, sit tøj og alt inden for den nærmeste omkreds, mens han gentog og gentog og gentog sine mantraer omkring Indiens fattigdom.
I den stil fortsatte det indtil jeg sagde stop og tog flugten...

hpim5525_tn.jpg

Det tidligere Majestic Hotel

Disse tre første dage i Indien havde ellers været alletiders, eller det vil sige første dag blev en meget tiltrængt afslapninsdag.
Da jeg tidligt om morgenen ankom til Bombay domestic airport efter den søvnknusende flyvetur fra Bangkok via Delhi, var jeg lettere træt og ville egentligt bare have den første og bedste taxi, men så mødte jeg Momoko. Momoko var en ung og charmerende japansk pige som ville dele en taxi for at spare lidt penge, og da de ville snyde os for lidt håndører sagde hun straks fra. Det betød at jeg, der stadig var dødtræt, pludselig befandt mig i en taxi-jagt efter en ærlig chauffør. Det viste sig at det kun var muligt at få en forudbetalt taxi, men ved at gå udenfor og benytte en anden luge fik vi det til den pris, Momokos guidebog dikterede.
Det var en temmelig lang tur, og undervejs så jeg nød og elendighed hvis lige, jeg endnu ikke havde været vidne til under mine otte måneders rejse. Det toppede dog da vi så en voksen mand sidde og lave pøllepuha midt på gaden uden skam over at blotte alt... alt. Bvadr!
Da vi nåede frem til CST togstation, som lå i midten af Bombay i et område kendt som Fort, sagde vi farvel, eftersom hun ville videre med toget og jeg bare ville sove. En kort taxitur senere stod jeg på Volga II, som var anbefalet i The Lonely Planet. I skrivende stund ved jeg stadig ikke hvorfor - jeg burde i hvert fald være gået med det samme, da prisen i forhold til bogen, som var nyeste version, overhovedet ikke passede overens. Nå, men det gjorde jeg altså ikke, og kort efter lå jeg i en seng, hvis mål tydeligvis var beregnet til børn eller pygmæer.

hpim5527_tn.jpg

Og så lige et vejskilt

Endelig en seng og så kunne jeg naturligvis ikke sove, så i stedet tog jeg ud for at få en bid mad og se lidt af byen. Jeg var stort set kun lige trådt rundt om det første hjørne, da jeg så en McDonalds. Egentligt tænkte jeg at det ville være for galt, men smilede i stedet skævt til mig selv, og visualiserede en saftig BigMac foran mig. Hvilket herligt syn, men sådan skulle det ikke være.
At gå på en McDonalds i Indien var tilsyneladende en ganske anderledes oplevelse; for det første havde de ikke bøffer, hvilket vel egentligt var naturligt... jeg mener, hvor mange mon ville købe produkterne, når nu koen var et helligt dyr? I stedet havde de dog kylling i lange baner og burgere kaldet McAloo Tikka og Chicken Maharaja Mac, hvor den sidstnævnte var en bizar inder-udgave af en BigMac.
Efter mit kulinariske eventyr på McDonalds gik jeg videre til Gateway of India, hvor jeg slappede lidt af i den begyndende aftens behagelige temperatur. Jeg blev naturligvis overrumplet af tiggere, selvudnævnte guider, sælgere og andet godtfolk, men trods der var overvældende mange, var jeg nu alligevel vant til det... bare I mindre antal!
Henunder aftenen begyndte jeg at føle mig lidt varm og utilpas, og den første tanke der slog mig var ordene fra lægen på hospitalet i Bangkok ...måske er du bare overfølsom overfor fattige lande. Det skulle være en gammel løgn, så jeg lagde mig straks til at sove, og da jeg vågnede næste morgen havde jeg det fint, hvilket indtil videre havde varet indtil skrivende stund. Det var vist bare manglende søvn.

hpim5528_tn.jpg

Coloba Market? Sikkert ikke, men alligevel ganske spændende...

Da jeg vågnede næste morgen, bestemte jeg mig for at dette skulle være den helt store turistdag, så efter morgenmad på turisthelvedet Leopold's, startede jeg med at lede efter, det efter sigende farverige, Coloba Market. Jeg ved ikke om jeg fandt det; umiddelbart tror jeg det ikke, men i stedet vandrede jeg rundt i et fattigt område, der i sig selv var meget spændende og anderledes.
Herefter tog jeg den helt store byrundtur, hvor jeg så Bombays flotte arkitektur, der hovedsageligt stammede fra englændernes tid i byen.
Henunder aftenen begyndte det at regne, eller det vil sige vælte ned i lårtykke stråler, så jeg forkortede turen lidt og returnerede til hotellet, hvor jeg slappede af resten af aftenen.

hpim5537_tn.jpg

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya (og nej, det er ikke en tilfældig bogstavsrække!)

Det var dog ikke slut med at være turist, så denne dag tog jeg til vel nok Bombays største turistattraktion, Elephanta Island. Denne ø, der lå en times sejlads fra selve Bombay by, husede nogle ret fantastiske udhuggede hindu grotter med masser af Buddha figurer.
På vej op mod selve grotterne var der naturligvis et overvæld af boder, og i en af de første købte jeg en velsmagende peanut-honningplade. Den skulle jeg dog ikke få lov til at nyde til fulde, da jeg blev udsat for røveri, ja, røveri ved højlys dag! En ussel slambert af en abekat lavede et overraskelsesangreb og hev min gode peanut-honningplade ud af hånden på mig. Æv!

hpim5539_tn.jpg

Elphinstone College... tror jeg nok!